Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reakcja odmian buraka cukrowego na nawożenie obornikiem i słomą. Część III. Jakość technologiczna buraka cukrowego

Tytuł:
Reakcja odmian buraka cukrowego na nawożenie obornikiem i słomą. Część III. Jakość technologiczna buraka cukrowego
Autorzy:
Szymczak-Nowak J.
Nowakowski M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1995 - 1997, w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersystetu Mikołaja Kopernika w Piwnicach (woj. kujawsko-pomorskie), na glebie płowej właściwej, kompleksu pszennego dobrego, badano wpływ nawożenia słomą i obornikiem na jakość technologiczną kilku krajowych i zagranicznych odmian buraka cukrowego. Zastosowane nawozy organiczne nie wpłynęły na zawartość cukru, N-α-NH₂, i jonów K i Na w korzeniach. Istotne zróżnicowanie w zawartości cukru, N-α-NH₂, jonów K i Na w korzeniach oraz współczynnika alkaliczności stwierdzono dla odmian buraka cukrowego. Dla ocenianych parametrów jakościowych korzeni nie stwierdzono współdziałania pomiędzy rodzajem nawozu organicznego, a odmianami buraka cukrowego.

In 1995 - 1997, the influence of straw and farmyard manure fertilization on root quality of domestic and foreign cultivars of sugar beet was investigated at Agricultural Experimental Station of Mikołaj Kopernik University Piwnice (kujawsko-pomorskie district) on soil lessives wheat good complex. Organic manure did not significantly influence sugar, N-α-NH₂, and K and Na ions content in roots. Significant differences in sugar, N-α-NH₂, K and Na ions content in roots and alkalinity coefficient was noted hi various cultivars. No significant interaction between the type of organic fertilizer and sugar beet cultivars was observed in the evaluated quality parameters of roots.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies