Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktualne metody optymalizacji produkcji piw bezalkoholowych pod katem zapewnienia im właściwych cech sensorycznych

Tytuł:
Aktualne metody optymalizacji produkcji piw bezalkoholowych pod katem zapewnienia im właściwych cech sensorycznych
Current optimization methods of non-alcoholic beers production under the account of ensuring them appropriate sensoric features
Autorzy:
Baranowski K.
Tematy:
browarnictwo
technologia produkcji
optymalizacja produkcji
piwo bezalkoholowe
cechy sensoryczne
zapewnienie jakosci
metody fizykochemiczne
metody biologiczne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Piwa bezalkoholowe charakteryzują się zapachem i smakiem brzęczkowym i/lub brakiem aromatu owocowego lub estrowego, charakterystycznego dla piw zawierających alkohol. Główną przyczyną różnic w zapachu i smaku tych piw jest brak/niewielka zawartość alkoholu etylowego w piwach bezalkoholowych. Alkohol etylowy wnosi do piwa nie tylko własne akcenty smakowo-zapachowe, ale jako lotny rozpuszczalnik wzmacnia także odczucia smakowo-zapachowe wielu innych związków, występujących w piwie. Brak alkoholu etylowego w piwie znacząco negatywnie wpływa na jego smakowitość. O charakterze smakowo-zapachowym piwa bezalkoholowego decyduje także metoda jego produkcji. Generalnie, piwa bezalkoholowe produkowane są metodami polegającymi na usunięciu alkoholu etylowego z piwa przez destylację pod próżnią lub oddzielenie go od piwa metodą dializy lub odwróconej osmozy (tzw. metody fizykochemiczne) albo metodami polegającymi na zahamowaniu powstawania alkoholu etylowego podczas fermentacji (tzw. metody biologiczne).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies