Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena potencjału allelopatycznego Solidago virgaurea L. w odniesieniu do wybranych gatunków roślin uprawnych

Tytuł:
Ocena potencjału allelopatycznego Solidago virgaurea L. w odniesieniu do wybranych gatunków roślin uprawnych
Assessment of allelopathic potential of Solidago virgaurea L. on some selected crops
Autorzy:
Kaczmarek S.
Matysiak K.
Kardasz P.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W prezentowanej pracy podjęto badania związane z oceną potencjału allelopatycznego Solidago virgaurea w odniesieniu do wybranych gatunków roślin uprawnych (Fagopyrum esculentum, Zea mays, Sorghum vulgare, Hordeum vulgare oraz Secale cereale). Badania laboratoryjne wykonano w Instytucie Ochrony Roślin - Państwowym Instytucie Badawczym, wykorzystując do tego celu test kiełkowania i wczesnego wzrostu PHYTOTOXKIT™. W doświadczeniach analizowano wpływ czterech stężeń wyciągów wodnych z Solidago virgaurea: 0 g liści/10 ml wody destylowanej, 0,5 g liści/10 ml wd., 1 g liści/10 ml wd. oraz 2 g liści/10 ml wd. Najsilniej na kiełkowanie orzesz¬ków i masę korzeni F. esculentum wpływały stężenia 1:10 oraz 2:10, jednak również najniższe oceniane stężenie redukowało istotnie procent skiełkowanych orzeszków oraz masę korzeni. Każde stężenie wyciągów z S. virgaurea redukowało masę korzeni Z. mays, a także S. vulgare. H. vulgare oraz S. cereale na stosowane stężenia reagowały zmniejszeniem energii i zdolności kiełkowania, jak również redukcją masy korzeni.

The main goal of the presented paper was the evaluation of the allelopathic potential of Solidago virgaurea water extracts in order to some selected acceptor crops (Fagopyrum esculentum, Zea mays, Sorghum vulgare, Hordeum vulgare oraz Secale cereale). Laboratory tests were conducted at Institute of Plant Protection - National Research Institute in which germination and early growth test PHYTOTOXKIT™ was used. Four water extract concentrations of Solidago virgaurea were as¬sessed: 0 g of leaves/10 ml destiled water, 0,5 g of leaves/10 ml dw., 1 g leaves/10 ml dw. and 2 g le¬aves/10 ml dw. Data indicated that the most inhibition effect on germination and roots fresh weight influenced concentrations 1:10 and 2:10. Each of S. virgaurea concentrations reduced roots fresh weight of Z. mays and S. vulgare. H. vulgare and S. cereale responded to the applied concentration by the reduction of germination energy and capacity, and roots fresh weight reduction as well.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies