Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fractionation of iron and manganese in the horizons of a nutrient-poor forest soil profile using the sequential extraction method

Tytuł:
Fractionation of iron and manganese in the horizons of a nutrient-poor forest soil profile using the sequential extraction method
Autorzy:
Walna B.
Spychalski W.
Ibragimow A.
Tematy:
fractionation
iron
manganese
availability
forest soil
soil profile
sequential extraction procedure
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Soil iron and manganese fractionation is evaluated in the soil profile sampled from a pine-covered area of Wielkopolski National Park (mid-western Poland), that for years has been exposed to acid rain. The soils studied are sands and loamy sands with a pH of 3.3-4.4. The content of iron and manganese was analyzed by sequential extraction in the following fractions: exchangeable, acid extractable, reducible, oxidizable, and residual. The soil profile displays a lithogenically dichotomous structure that is reflected in the iron and manganese content, especially in the Fe residual fraction and Mn oxidizable fraction. In terms of the lability of manganese, it can be stated that the amount of manganese in reducible fractions (Mnred) is higher than in exchangeable and acid extractable ones (except in the surface layer), while the amounts of manganese in fractions in which it is poorly available (Mnox) and unavailable (Mnres) are lower than that of Mnred. For iron, this sequence looks as follows: Feex

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies