Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phenols, proline and low-molecular thiol levels in pea (Pisum sativum) plants respond differently toward prolonged exposure to ultraviolet-B and ultraviolet-C radiations

Tytuł:
Phenols, proline and low-molecular thiol levels in pea (Pisum sativum) plants respond differently toward prolonged exposure to ultraviolet-B and ultraviolet-C radiations
Autorzy:
Katerova Z.
Ivanov S.
Mapelli S.
Alexieva V.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pea (Pisum sativum L.) seedlings were exposed to low, moderate, and high regimes of ultraviolet-B (UVB) (ld-B 4.4, md-B 13.3, and hd-B 26.5 kJ m⁻² day⁻¹), or ultraviolet-C (UV-C) (ld-C 0.1, md-C 0.3, and hd-C 0.6 kJ m⁻² day⁻¹) radiations. Concentrations of total phenols, free proline, and low-molecular thiol groups were determined in the last formed (young) and older leaves after irradiation for 7, 10 or 14 consecutive days. Shoot length and weight did not change markedly after 14 days of ld-B and ld-C, but reduced substantially after moderate and high regimes of both UV-B and UV-C. Proline decreased upon high doses of irradiation, while in ld-B treated plants, by contrast, an increase was observed. The reduction in total phenols and thiols was stronger after hd-B than after hd-C irradiations, although an induction was found in ld-B treated plants. In contrast to ld-B, ld-C regime led mainly to reductions or insignificant changes in proline, phenols, and thiols. Therefore, the stress-protection mechanisms are different between low UV-B and UV-C irradiation regimes in regard to proline, phenols, and thiols.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies