Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany wielkości parametrów chemicznych oraz stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia soku gęstego podczas jego składowania

Tytuł:
Zmiany wielkości parametrów chemicznych oraz stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia soku gęstego podczas jego składowania
Changes in the size of chemical parameters and the degree of microbial contamination of thick juice during storage
Autorzy:
Suminska T.
Kowalska M.
Tematy:
przemysl cukrowniczy
syrop buraczany
sok gesty
przechowywanie
zbiorniki
parametry chemiczne
parametry mikrobiologiczne
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
analiza fizykochemiczna
analiza mikrobiologiczna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań zmian wielkości parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznego zanieczyszczenia soku gęstego podczas jego przechowywania w zbiornikach. Badania obejmowały oznaczanie: pozornej zawartości suchej substancji, pozornej zawartości sacharozy, inwertu, pH, zabarwienia, popiołu konduktometrycznego i soli wapniowych oraz analizy mikrobiologiczne obejmujące określenie liczby bakterii mezofilnych, pleśni, drożdży i bakterii wytwarzających substancje śluzowe. Analizy fizykochemiczne przechowywanego soku gęstego nie wykazały jego istotnych zmian. Sok zachowywał stabilność i nie ulegał degradacji. Analizy mikrobiologiczne soku gęstego, nie wykazały również zmian stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia.

The article presents the results of research on changes in the size of physicochemical parameters and microbiological contamination of thick juice during its storage in reservoirs.The tests included determination of apparent content of dry substance, apparent sucrose content, invert, pH, color, conductometric ash and calcium salts as well as microbiological analyzes including determination of the number of mesophilic bacteria, mold, yeast, and bacteria producing mucous substances. Physicochemical analyzes of stored dense juice did not show any significant changes. The juice was stable and not degraded. Microbiological analysis of dense juice also showed no change in the degree of microbial contamination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies