Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of selected hypotensive drugs on the bioavailability of minerals from buckwheat groats in vitro enzymatic digestion

Tytuł:
The influence of selected hypotensive drugs on the bioavailability of minerals from buckwheat groats in vitro enzymatic digestion
Wpływ wybranych leków hipotensyjnych na biodostępność składników mineralnych z kaszy gryczanej w procesie trawienia in vitro
Autorzy:
Saliburska J.
Bogdanski P.
Chiniewicz B.
Tematy:
hypotensive drug
bioavailability
mineral
buckwheat groats
enzyme digestion
food-drug interaction
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. The mineral status in hypertensive patients may be affected by hypotensive drugs. The aim of this study was to estimate the influence of hypotensive drugs (angiotensine converting enzyme inhibitors (ACE-I), P-blockers, Ca-antagonists, diuretics) on the potential bioavailability of magnesium, iron, zinc and copper from buckwheat groats in vitro enzymatic digestion. Material and methods. The degree of release of magnesium, iron, zinc and copper from buckwheat groats was determined with and without (the control sample) an addition of hypotensive drugs. Four antihypertensive drugs in one dose (one tablet per sample) were analysed: metocard (a (3-blocker), cardilopin (a Ca-antagonist), apo-perindox (ACE-I) and indapen (a diuretic). The samples were subjected to enzymatic digestion under in vitro conditions. The content of minerals in buckwheat groats before and after enzymatic digestion was determined by flame atomic absorption spectrometry (AAS). Results. It was found that cardilopin (amlodipine) and indapen (indapamide) significantly increased the release of zinc from groats. The degree of release of magnesium was higher and the release of iron was lower in samples with apo-perindox (perindopril) than in the control group. The release of copper was significantly decreased by indapen (indapamid). Conclusions. Amlodipine, perindopril and indapamide affected the release of magnesium, iron, zinc and copper from buckwheat groats in vitro enzymatic digestion.

Wstęp. Leki hipotensyjne mogą mieć wpływ na stan odżywienia mineralnego pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Celem badań było określenie wpływu leków hipotensyjnych (inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE-I), (3-blokery, antagoniści kanałów wapniowych, diuretyki) na potencjalną biodostępność magnezu, żelaza, cynku i miedzi z kaszy gryczanej w warunkach trawienia enzymatycznego in vitro. Materiał i metody. Stopień uwolnienia magnezu, żelaza, cynku i miedzi z kaszy gryczanej określany był w próbkach z dodatkiem i bez dodatku (próbka kontrolna) leków hipotensyjnych. Analizowano cztery leki przeciwnadciśnieniowe w jednej dawce (jedna tabletka w próbce): metocard (P-bloker), cardilopin (antagonista kanałów wapniowych), apo-perindox (ACE-I) i indapen (diuretyk). Próbki poddano trawieniu enzymatycznemu w warunkach in vitro. Zawartość składników mineralnych w kaszy gryczanej przed i po trawieniu enzymatycznym określono z użyciem płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (AAS). Wyniki. Stwierdzono, że cardilopin (amlodypina) i indapen (indapamid) istotnie zwiększały uwalnianie cynku z kaszy. W porównaniu z grupą kontrolną stopień uwolnienia magnezu był wyższy, a żelaza niższy w próbkach z apo-perindox (perindopril). Indapen (indapamid) znacząco obniżył uwalnianie miedzi. Wnioski. Amlodypina, perindopril i indapamid wpływają na uwalnianie magnezu, żelaza, cynku i miedzi z kaszy gryczanej w warunkach trawienia in vitro.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies