Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Potencjał allelopatyczny wyciągów wodnych z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Bantham) i gorczycy białej (Sinapis alba L.) w stosunku do siewek zbóż

Tytuł:
Potencjał allelopatyczny wyciągów wodnych z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Bantham) i gorczycy białej (Sinapis alba L.) w stosunku do siewek zbóż
Allelopathic potential of water solution from tansy phacelia (Phacelia tanacetifolia Bantham) and white mustard (Sinapis alba L.) for cereal seedlings
Autorzy:
Dzienia S.
Wrzesinska E.
Tematy:
facelia blekitna
Phacelia tanacetifolia
gorczyca biala
Synapis alba
wyciagi roslinne
wyciagi wodne
wlasciwosci allelopatyczne
siewki
zboza
energia kielkowania
wysokosc siewek
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniu laboratoryjnym badano wpływ rodzajów wyciągów wodnych z facelii błękitnej (1) i gorczycy białej (2) o zróżnicowanym stężeniu: A – 0 (kombinacja kontrolna), B – 0,1 %, C – 1,0 %, D – 10,0 % na energię kiełkowania i długość siewek zbóż. Uzyskane wyniki wykazały, że rodzaj wyciągu wodnego w większym stopniu różnicował długość siewek zbóż niż energię kiełkowania. Zastosowane wyciągi wodne oddziaływały głównie inhibicyjnie na poszczególne testowane gatunki. Pszenica ozima wykazała najmniejsze różnice pod względem energii kiełkowania, największe natomiast – w długości siewek; owies najsilniej reagował na wysokie stężenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies