Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości ograniczenia ilości izomerów trans w procesie uwodornienia

Tytuł:
Możliwości ograniczenia ilości izomerów trans w procesie uwodornienia
Limitation of trans isomers quantity in hydrogenation process
Autorzy:
Zbikowska A.
Kowalska M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono charakterystykę powszechnie stosowanego w przemyśle procesu uwodornienia, ze szczególnym uwzględnieniem powstających w nim izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Zaprezentowano niektóre możliwości ograni­czenia powstawania tych niepożądanych ze względów żywieniowych kwasów. Przedstawiano nowoczesną metodę uwodornienia PEM, w której powstają zdecydowanie mniejsze ilości TFA, w porównaniu do techniki klasycznej.

In this study the characteristics of commonly used hydrogénation process was presented with special emphasis on generated during this process trans isomers. Some possibilities of limitation of undesirable( from the food point of view) formations were presented in this paper. In this work modern method of hydrogénation (called PEM) was presented too. This is the method where much smaller amounts of TFA are appeared in final products than in the classical techniques.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies