Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 2

Tytuł:
Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 2
Study on the cultivation process of stillage using fodder yeast Candida utilis and Candida tropicalis. Part II
Autorzy:
Kotarska K.
Swierczynska A.
Dziemianowicz W.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article gives the use of rye stillage by during cultivation process of fodder yeast Candida utilis and Candida tropicalis. Experiments concerned the impact of fodder yeast culture on the amount of protein formed in during cultivation process on stillage. In this studies were also conducted research with an additional carbon source to increase the yield of protein by yeast. On the basis of the results obtained it was found the highest increase of yeast biomass in the case of the application of two strains of yeast: Candida utilis and Candida tropicalis by cultivation process on rye stillage. The use of nitrogen and phosphorus in the form of mineral compounds in cultivation process resulted in an increase the amount of biomass of yeast in the stillage.

W artykule przedstawiono zagospodarowanie wywaru żytniego w procesie zdrożdżowania przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. W badaniach ocenie poddano wpływ rasy drożdży paszowych na ilość tworzącego się białka podczas procesu zdrożdżowania wywaru żytniego. Przeprowadzono także badania z dodatkowym źródłem węgla w celu zwiększenia wydajności tworzenia białka przez drożdże. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono największy przyrost biomasy drożdży w przypadku zastosowania łącznie dwóch szczepów drożdży paszowych: Candida utilis oraz Candida tropicalis w procesie zdrożdżowania wywaru żytniego. Zastosowanie w procesie zdrożdżowania azotu i fosforu w postaci związków mineralnych spowodowało zwiększenie ilości biomasy drożdży w wywarze.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies