Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zróżnicowanych dawek TMR na jakość mleka krów rasy phf i wytwarzanych z niego produktów

Tytuł:
Wpływ zróżnicowanych dawek TMR na jakość mleka krów rasy phf i wytwarzanych z niego produktów
The effect of different TMR rations on the quality of milk and milk products from Polish Holstein-Friesian cows
Autorzy:
Bilik K.
Tematy:
bydlo
bydlo polskie holsztynsko-fryzyjskie
krowy mleczne
zywienie zwierzat
systemy zywieniowe
system TMR
dawki pokarmowe
pasze objetosciowe
kiszonka z calych roslin kukurydzy
kiszonka z jeczmienia
wydajnosc mleka
mleko
sklad chemiczny
sklad kwasow tluszczowych
przydatnosc technologiczna
przetwory mleczne
sery twarogowe
maslo
sery podpuszczkowe
jakosc
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was carried out on 36 cows, divided into four groups, during the second trimester of lactation. Replacement of maize silage with barley silage in TMR diets was found to have no significant effect on the yield, chemical composition, fatty acid content or technological suitability of the milk, or on the content of major protein fractions and protein substances. Curd cheese and rennet cheese from the milk of cows fed on barley and wilted grass silages (groups BS/GS-70:30 and BS/GS-50:50) and creamery butter from the milk of cows fed diets with a lower (50% DM) proportion of high-energy silages (MS/GS-50:50 and BS/GS-50:50) had higher (P≤0.01) content of solids and fat compared to analogous products from the milk of cows in the other groups (MS/GS-70:30 and BS/GS-70:30I). Butter from the milk of the MS/GS-70:30 and MS/GS-50:50 cows had significantly higher content of PUFA (including C18:2 n-6, C18:3 n-6, C18:3 n-3 and CLA) and lower content of SFA (from C-4 to C-16) than the BS/GS-70:30 and BS/GS-50:50 cows. Irrespective of the type of total mixed ration used in the second trimester of lactation, the milk and milk products had desirable functional and technological properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies