Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dietary habits of students of medical academies. Part II. Factors causing differences in the dietary habits of the interviewed students

Tytuł:
Dietary habits of students of medical academies. Part II. Factors causing differences in the dietary habits of the interviewed students
Ocena sposobu żywienia młodzieży studiującej w akademiach medycznych. Cz.II. Czynniki różnicujące sposób żywienia badanej młodzieży
Autorzy:
Szewczynski J.
Ostrowska A.
Krechniak A.
Litewka B.
Tematy:
human nutrition
dietary habit
student
medical academy
social class
economic condition
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The role of socioeconomic factors influencing the dietary habits of students of medical academies was analysed. The following factors were considered: social class, socioeconomic status, place of residence. The study was carried out among students of the medical academies in Gdansk, Poznan and Warsaw. Of the analysed factors the greatest differentiating influence on the dietary habits was exerted by the residence during the studies and economic status. Students living in students’ hostels or private rooms and having lower economic means had less adequate dietary habits. The abnormalities included, in the first place, irregularity of meals, lower number of meals with animal, protein lower frequency of consumption of fruit, vegetables and coarsely ground cereals.

Oceniono rolę czynników społeczno-bytowych w kształtowaniu sposobu żywienia studentów akademii medycznych. Rozpatrywano następujące czynniki: pochodzenie społeczne, warunki materialno-bytowe, miejsce zamieszkania. Badania przeprowadzono wśród młodzieży studiującej w uczelniach medycznych w Gdańsku, Poznaniu i Warszawie. Stwierdzono, że spośród analizowanych czynników najsilniej różnicowały sposób żywienia miejsce zamieszkania w czasie studiów oraz warunki materialne. Młodzież mieszkająca w domach studenckich lub kwaterach prywatnych i mająca gorsze warunki materialne żywiła się mniej poprawnie. Polegało to przede wszystkim na: nieregularnym spożywaniu posiłków, niższym udziale posiłków z białkiem zwierzęcym, niższą częstością spożycia warzyw i owoców oraz produktów zbożowych z grubego przemiału.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies