Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ekonomiczno-organizacyjne aspekty sezonowości skupu mleka w województwie Łódzkim

Tytuł:
Ekonomiczno-organizacyjne aspekty sezonowości skupu mleka w województwie Łódzkim
Economical and organisation aspects of milk purchase seasonality in Lodz Province
Autorzy:
Juszczyk S.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono ogólną charakterystykę sezonowości skupu mleka w Polsce oraz fragment wyników badan przeprowadzonych przez autora w zakładach mleczarskich województwa łódzkiego w latach 1997-2000 Zaprezentowano również niektóre aspekty ekonomiczne i organizacyjne sprzyjające zmniejszaniu wahań wielkości skupu mleka w ciągu roku.

Seasonality of milk purchase in dairy co-operatives in Łódź Province is still big. But it has however decreasing tendency and it is currently 1,58. The favourable factors which decrease seasonality ofproduction and purchase of milk are intensity of winter feeding and dividing the calving trough all the year. Furthermore, decreasing of fluctuation of milk production quantity is easier to achieve in specialistfarms which have contract agreements with dairy co-operatives. The clue to decrease negative effects results from milk purchase seasonality is in specialisa­tion and reasonable concentration of production.

rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies