Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of milk diet on the selected indicators of immunity of rats

Tytuł:
Effect of milk diet on the selected indicators of immunity of rats
Wpływ mleka na wybrane wskaźniki odporności u szczurów
Autorzy:
Wiesik M.
Dymnicka M.
Arkuszewska E.
Lozicki A.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Effect of milk diet on the selected indicators of immunity of rats. The studies were conduced on 2 groups of the rats (10 animals in each group). Group I received milk diet and group II - synthetic one. The aim of the studies was to state whether the milk diet, and more strictly, biologically active components of milk affected the indicators of resistance of the rats, being the model animals for man. The following indices of immunity were determined: level of leukocytes together with the percentage participation of neu­trophils and basophiles, the content of lymphocytes, the level of immunoglobulins IgG, IgE and IgM and IL-2 and IL-4 and also, the percentage of phagocytic neutrophils and monocytes and their phagocytic activity. Statistically confirmed diffe­rences between the mentioned above indicators of immunity were found only in case of signifi­cantly higher level of lymphocytes in the blood of the rats from the group, receiving milk diet as compared to their content in the blood of the rats, receiving synthetic diet.

Wpływ mleka na wybrane wskaź­niki odporności u szczurów. Badania prowadzono na 2 grupach szczurów (10 sztuk w grupie). Grupa I otrzymywała dietę mleczną a II - syntetyczną. Celem badań było stwierdzenie, czy dieta mleczna a ściślej składniki biologicznie czynne mleka wpływają na wskaźniki odporności u szczurów, zwierząt modelowych dla człowieka. Określono następujące wskaźniki odporności: poziom leukocytów wraz z procentowym udzia­łem neutrofili i bazofili, zawartość limfocytów, poziom immunoglobulin IgG, IgE, IgM oraz IL- 2 i IL-4 a także procent fagocytujących neutrofili i monocytów oraz ich intensywność fagocytarną. Różnice potwierdzone statystycznie między wyżej wymienionymi wskaźnikami odporności stwierdzono jedynie w przypadku istotnie wyższej zawartości limfocytów we krwi szczurów z grupy otrzymującej dietę mleczną w porównaniu z ich zawartością we krwi szczurów żywionych dietą syntetyczną.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies