Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diversity of weed communities in soybean [Glycine max (L.)] crop growing under direct sowing depending on cover crops and different herbicide doses

Tytuł:
Diversity of weed communities in soybean [Glycine max (L.)] crop growing under direct sowing depending on cover crops and different herbicide doses
Różnorodność zbiorowiska chwastów w łanie soi [Glycine max (L.) Merr.] uprawianej w siewie bezpośrednim w zależności od gatunków roślin mulczujących i obniżonych dawek herbicydu
Autorzy:
Harasim E.
Kwiatkowski C.A.
Haliniarz M.
Harasim P.
Gocol M.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Despite being harmful for agricultural production, weeds are an essential component of biodiversity in agricultural landscapes. A field study was conducted during the period 2007–2009 on grey-brown podzolic soil (sandy), designated as PWsp, with the granulometric composition of silt and classified Class 2 in agricultural land suitability. The study evaluated the structure of weed communities based on selected indicators of diversity of a soybean crop grown under no-tillage with mulch from winter rye, winter oilseed rape, and white mustard as well as using herbicide rates reduced by 25% and 50% in relation to the standard rate (2 L ha−1). The studied factors were as follows: (i) mulch plant species and mulch management method; (ii) rates of the foliar herbicide Basagran 600 SL (a.i. bentazon; 600 g L−1). The results of this study confirm that no-tillage with mulch significantly changes the diversity of weed flora in a soybean crop. Among the mulches used, the mowed rye and winter oilseed rape in particular increased the values of the general diversity (H'), species richness (d), and evenness (J') indices relative to the control treatment. On the other hand, the study found a strong decrease in the value of the dominance index (c). Reduced herbicide rates modified only the species richness index, in the case of which the 75% rate resulted in its significantly higher values compared to the full rate.

Celem badań była ocena struktury zbiorowisk chwastów na podstawie wybranych wskaźników różnorodności w łanie soi uprawianej w siewie bezpośrednim, w zależności od gatunków roślin mulczujących i sposobu zagospodarowania mulczu oraz obniżonych dawek herbicydu. Badania polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 na glebie płowej typowej (spiaszczonej) – PWsp, o składzie granulometrycznym pyłu, należącej do drugiego kompleksu przydatności rolniczej. W pracy oceniano strukturę zbiorowisk chwastów na podstawie wybranych wskaźników różnorodności w łanie soi uprawianej w siewie bezpośrednim z wykorzystaniem mulczu z żyta ozimego, rzepaku ozimego i gorczycy białej oraz zastosowaniem obniżonych dawek herbicydu o 25% i 50% wobec dawki standardowej (2 L ha−1). Czynnikami badawczymi były: (i) gatunki roślin mulczujących i sposób zagospodarowania mulczu; (ii) dawki nalistnego herbicydu Basagran 600 SL. Wyniki badań potwierdzają, iż siew bezpośredni w mulcz zmienia istotnie różnorodność flory chwastów w łanie soi. Spośród zastosowanych mulczy, szczególnie koszone żyto i rzepak ozimy zwiększyły wartości wskaźnika ogólnej różnorodności (H'), bogactwa gatunkowego (d) i równomierności (J'), wobec obiektu kontrolnego. Stwierdzono silny spadek wartości wskaźnika dominacji (c). Zmniejszone dawki herbicydu modyfikowały tylko wskaźnik bogactwa gatunkowego, gdzie dawka herbicydu obniżona o 25% w stosunku do standardowej wpłynęła istotnie na wzrost bogactwa gatunkowego chwastów w porównaniu do bogactwa gatunkowego w warunkach pełnej dawki herbicydu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies