Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Drożdże jako potencjalny czynnik biokontroli roślin i produktów pochodzenia roślinnego

Tytuł:
Drożdże jako potencjalny czynnik biokontroli roślin i produktów pochodzenia roślinnego
Autorzy:
Pawlikowska, E.
Kręgiel, D.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
drożdże
antagonizm
biokontrola roślin
biotechnologia
metody molekularne
yeasts
antagonism
plant biocontrol
biotechnology
molecular methods
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rośliny uprawne, zarówno w czasie wzrostu, jak i po zbiorze, są narażone na choroby pochodzenia mikrobiologicznego. Efektami występowania takich chorób są obniżenie wydajności plonów oraz znaczące pogorszenie ich jakości. Szacuje się, że roczne światowe straty w produkcji roślinnej wywołane przez fitopatogeny sięgają średnio 30%. Również rozwój przemysłu rolno-spożywczego oraz rosnąca świadomość konsumentów stymulują poszukiwania nowych biokonserwantów żywności. Wiele mikroorganizmów jako potencjalnych czynników biokontroli egzystuje naturalnie na częściach roślin jako epifity lub saprofity. Do grupy drobnoustrojów antagonistycznych można zaliczyć zarówno pożyteczne bakterie, grzyby strzępkowe, jak i drożdże. Niniejszy materiał przedstawia możliwości wykorzystania drożdży jako czynników ochrony biologicznej roślin uprawnych oraz naturalnych konserwantów w produktach pochodzenia roślinnego.
Crop plants, during growth as well as after harvest, are exposed to diseases of microbiological origin. The effects of such diseases are a reduction in crop yield and a significant decrease of their quality. It is estimated that annual global losses in plant production caused by phytopathogens reach an average of 30%. Additionally, the development of the agrofood industry and higher consumer awareness stimulate the search for new food biopreservatives. Many microorganisms as potential biocontrol agents exist naturally on plant parts as epiphytes or saprophytes. The group of antagonistic microorganisms includes beneficial bacteria, filamentous fungi and yeasts. The paper presents the possibilities of using yeasts as biological agents of crop plants and natural preservatives in plant-derived products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies