Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie ilości oraz składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik ekstrakcji

Tytuł:
Porównanie ilości oraz składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik ekstrakcji
Autorzy:
Malarczyk, K.
Dzięcioł, M.
Adaszyńska-Skwirzyńska, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
lawenda
ekstrakcja kwiatów
techniki ekstrakcji
lavender
extraction
extraction techniques
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono procesy ekstrakcji kwiatów lawendy za pomocą różnych technik (maceracja, sonifikacja oraz ekstrakcja w aparacie Soxhleta). Wykorzystując metodę chromatografii gazowej z detektorem mas (GC-MS) zidentyfikowano główne związki obecne w otrzymanych ekstraktach: kumarynę, herniarynę i octan linalilu. Obliczono wydajności poszczególnych procesów i porównano zawartości głównych składników ekstraktów.
Mixts. of dried lavender flowers with EtOH were subjected to maceration, sonication and Soxhlet extn. Coumarin, herniarin and linalol acetate were identified by gas chromatog. with mass detector. The yields of extn. Techniques used for carrying out processes, at different times were calcd. After 2 h long process, the highest efficiency was achieved for Soxhlet extn. It was 2 or 5 times higher than the yield obtained by sonication or maceration, resp.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies