Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości sorpcyjne mleka koziego - ocena porównawcza

Celem pracy była porównawcza charakterystyka właściwości sorpcyjnych mleka koziego w proszku. Ocenę właściwości sorpcyjnych mleka koziego w proszku dokonano metodą dynamiczną poprzez wyznaczanie kinetyki i szybkości sorpcji pary wodnej w czasie 42 godzin pomiaru procesu kinetyki sorpcji pary wodnej, w środowisku o aktywności wody aw=0,44; aw=0,69 i aw=0,86 oraz metodą statyczną poprzez wyznaczenie izoterm sorpcji pary wodnej. W doświadczeniu wyznaczania izoterm sorpcji pary wodnej, wykorzystano szeroki zakres aktywności wody pozwalający na odzwierciedlenie różnorodnych warunków przechowywania produktu aw=0,07÷0,82.
The aim of the study was the comparative characteristics of the sorption properties of goat milk powder. The determination of the sorption goat mllk powder made by the method of dynamie determination of the kinetics and the rate of water vapor adsorption during the 42 hours of measurement of the kinetics of sorption process of water vapor in an eivironment having a water activity aw = 0.44; aw = 0.69 and aw = 0.86 and a static method through the destination of water vapor adsorption isotherms. In the experiment determining the water vapor adsorption isotherms, used a wide rangę of water activity allows to reflect a variety of storage conditlons and the product = 0,07÷ 1.82.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies