Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kawy na zdrowie człowieka

W artykule przedstawiono charakterystykę kawy jako surowca oraz przebieg procesu technologicznego otrzymywania kawy prażonej. Omówiono najważniejsze składniki bioaktywne kawy tj. polifenole, kofeinę, trygonelinę, cholinę, diterpeny, substancje drażniące. Przedyskutowano wpływ kawy na zdrowie człowieka i stwierdzono, że jest napojem bezpiecznym, wykazującym cechy prozdrowotne, gdy spożywana jest przez osoby dorosłe w umiarkowanych ilościach.
The main features of coffee as a raw material and its bioactive ingredients, such as polyphenols, caffeine, trigonelline, choline, diterpenes, and irritants are presented. The pipeline of the technological process of obtaining roasted coffee and its impact on human health was presented and discussed as well. Coffee has been recognized as a safe and health-promoting drink when consumed in moderate amounts by adults.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies