Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jednoczesne oznaczanie nieorganicznych anionów oraz kwasów karboksylowych metodą chromatografii jonowej z elucją gradientową

Tytuł:
Jednoczesne oznaczanie nieorganicznych anionów oraz kwasów karboksylowych metodą chromatografii jonowej z elucją gradientową
Autorzy:
Kończyk, J.
Michalski, R.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
aniony
chromatografia jonowa
detekcja konduktometryczna
elucja gradientowa
kwasy karboksylowe
anions
ion chromatography
conductometric detection
gradient elution
carboxylic acids
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Chromatografia jonowa jest referencyjną metodą oznaczania głównych nieorganicznych anionów i kationów w wodach i ściekach. Wraz z jej rozwojem rozszerza się zakres zastosowań o nowe rodzaje analitów i matryc. Przedmiotem badań była możliwość zastosowania chromatografii jonowej z detekcją konduktometryczną w układzie elucji gradientowe j do oznaczania wybranych nieorganicznych anionów oraz kwasów karboksylowych w próbkach żywności na przykładzie naparów herbat ziołowych. Przedstawiono wpływ składu eluentu i jego gradientu na jednoczesne rozdzielanie jonów: F – , Cl– , NO2 – , NO3 – , Br– , PO4 3– , SO4 2– oraz kwasów: mrówkowego, octowego, szczawiowego i cytrynowego w próbkach naparów z herbat.
Ion chromatography is the reference method for determining the major inorganic anions and cations in water and wastewater. Along with the developments its applications expand to the range of new types o f analytes and matrices. The object of the study was the possibility of using ion chromatography with conductivity de tection and gradient elution of selected inorganic anions and carboxylic acids in food samples for example o f herbal tea infusions. The influence of eluent composition and its gradient on the simultaneous separation o f ions: F– , Cl– , NO2– , NO3 – , Br– , PO4 3– , SO4 2– , as well as formic acid, ace tic acid, oxalic acid, and citric acid in samples of teas was tested.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies