Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania porównawcze aglomeracji odpadowej zendry hutniczej w prasie walcowej

Tytuł:
Badania porównawcze aglomeracji odpadowej zendry hutniczej w prasie walcowej
Autorzy:
Janewicz, Andrzej
Kosturkiewicz, Bogdan
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
brykietowanie
zendry hutnicze
prasa walcowa
zasilanie grawitacyjne
briquetting
steel mill
roller press
gravity feed
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Porównano efekty kompaktowania oraz brykietowania w prasie walcowej odpadowej zendry hutniczej, stosując dwa sposoby dozowania nadawy, grawitacyjny lub wymuszony (zasilacz ślimakowy). Uzyskanie trwałej i wytrzymałej wypraski (produkt kompaktowania) wymagało niskiej wilgotności i dozowania ślimakowego zendry do prasy walcowej. Brykiety otrzymane w procesie brykietowania, zarówno przy dozowaniu grawitacyjnym, jak i ślimakowym miały wysoką wytrzymałość mechaniczną zależną od wilgotności nadawy. Wymuszony sposób dozowania zendry do prasy umożliwił w kontrolowany sposób oddziaływać na nacisk jednostkowy, a tym samym na jakość aglomeratu.
A steel mill scale was mixed with post-carbide lime (10%) and molasses (5%) binders and agglomerated in a roll press by using 2 systems (compacting or briquetting). Gravity and forced feed methods (screw feeder) were applied to feed the roll press. Relation between shatter index of agglomerated mill scale and H2O content was detd. It was necessary to compact mill scale contg. 1.5–1.7% of H2O by using a screw feeder and season the product for 24 h to obtain drop shatter test samples (>90%). On the other hand, briquettes made at moisture 2,9–6,9% by using both feeding systems for roll press had drop shatter test >95% after 24 h.
1. Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
2. Artykuł powstał w ramach działalności statutowej nr 11.11.130.758.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies