Tytuł pozycji:
Effect of sodium chloride salinization on the seed germination of selected vegetable plants
The article presents studies concerning the influence of sodium chloride salinization on the germination of pepper, radish, in-ground and greenhouse tomato, butterhead lettuce, carrot and cucumber seeds. The studies revealed that an increased sodium chloride content had a negative effect on the germination ability of all tested plant species. An aqueous solution of NaCl characterized by a conductivity of 6 mS·cm–1 caused a noticeable decrease in the germination dynamics of most analyzed species, whereas a conductivity of 10 mS·cm–1 completely prevented pepper, lettuce and tomato seed germination.
W artykule przedstawiono badania nad wpływem zasolenia chlorkiem sodu na kiełkowanie papryki, rzodkiewki, pomidora gruntowego i szklarniowego, sałaty masłowej, marchwi oraz ogórka. Konsekwencją nadmiernego skumulowania jonów chlorkowych i sodowych może być obumieranie całych roślin lub pojedynczych organów. Badania wykazały, że podwyższona zawartość chlorku sodu wpływała negatywnie na zdolność kiełkowania roślin wszystkich analizowanych gatunków. Roztwór wodny NaCl o przewodności właściwej 6 mS·cm–1 spowodował wyraźne obniżenie dynamiki kiełkowania nasion większości badanych gatunków, natomiast o przewodności 10 mS·cm–1 całkowicie zahamowała kiełkowanie nasion papryki, sałaty i pomidorów.