Tytuł pozycji:
Nowe kierunki i perspektywy rozwoju barwienia produktów spożywczych barwnikami naturalnymi
W związku z licznymi badaniami wskazującymi na szkodliwe działanie barwników syntetycznych jak również rosnącą modą na ekologiczny tryb życia zaczęło w ostatnich latach wzrastać zainteresowanie barwnikami naturalnymi. Owocuje to stałym wzrostem rynku barwników naturalnych na świecie oraz niesie za sobą perspektywy dalszego jego rozwoju... Aby zaspokoić oczekiwania konsumentów oraz uzyskać optymalne efekty barwienia producenci żywności oprócz barwników powszechnie znanych zaczęli poszukiwać także nowych źródeł barwników naturalnych pochodzących z różnych części świata. Artykuł opisuje jak zmienia się rynek barwników naturalnych na świecie,zawiera porównanie pomiędzy listami barwników naturalnych dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych oraz Japonii. Opisuje także barwniki i ekstrakty z roślin wykorzystywane poza krajami Unii Europejskiej, które stanowić mogą alternatywę dla barwników już stosowanych.
In connection with studies showing the harmful effects of synthetic dyes as well as the growing fashion for ecofriendly lifestyle it began to increase interest in natural dyes in recent years. This results in a constant increase in natural colors market in the world and carries its prospects for further development ... To meet consumer expectations and achieve optimum results in addition to coloring dyes, food manufacturers also started to look for new sources of natural dyes derived from different parts of the world. The article describes how the natural dyes market is changed in the world, contains a comparison between the lists of natural dyes approved for use in the European Union, the United States and Japan. It also describes dyes and extracts of plants used outside the European Union countries, which could provide an alternative to dyes already in use.