Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zagrożeń związanych z wykorzystywaniem naturalnych czynników chłodniczych

Tytuł:
Ocena zagrożeń związanych z wykorzystywaniem naturalnych czynników chłodniczych
Autorzy:
Rusowicz, A.
Grzebielec, A.
Ruciński, A.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
instalacja chłodnicza
urządzenie sprężarkowe chłodnicze
czynnik chłodniczy
amoniak
refrigeration plant
compressor cooling device
refrigerant
ammonia
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowano najpowszechniej stosowane naturalne czynniki chłodnicze. Przedstawiono ich właściwości, zwracając uwagę na ich ekologiczne zalety w stosunku do syntetycznych czynników chłodniczych. Niestety wśród popularnych czynników naturalnych, jakimi są amoniak, dwutlenek węgla i węglowodory występują również niepożądane efekty. Zostały one przedstawione i omówione, uwypuklając zagrożenia wynikające ze stosowania naturalnych czynników chłodniczych w urządzeniach i instalacjach chłodniczych. Omówiono stan przygotowania branży chłodniczej i klimatyzacyjnej do wprowadzanie i eksploatacji tych czynników w urządzeniach. W przypadku amoniaku są procedury i standardy dotyczące projektowania i eksploatacji urządzeń chłodniczych, niestety nie ma ich jeszcze w stosunku do dwutlenku węgla i węglowodorów.
The paper presents the most widely used natural refrigerants. Presents their properties, paying attention to their environmental advantages compared to synthetic refrigerants. Unfortunately, among the popular natural fluids, which are ammonia, carbon dioxide and hydrocarbons are also undesirable effects. These were presented and discussed, highlighting the risks from the use of natural refrigerants in equipment and refrigeration systems. Discusses the state of preparation of refrigeration and air conditioning industry for the introduction and operation of these refrigerants in the devices. In the case of ammonia, there are procedures and standards for the design and operation of refrigeration, unfortunately they do not exist in relation to carbon dioxide and hydrocarbons.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies