Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dimensional stability and fungal durability of acetylated wood

Tytuł:
Dimensional stability and fungal durability of acetylated wood
Autorzy:
Rowell, R.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
acetylation
dimensional stability
fungal resistance
moisture sorption
equilibrium moisture content
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The reaction of wood to acetic anhydride greatly reduces moisture sorption and improves the dimensional stability of the wood due to the esterification of the accessible hydroxyl groups in the cell wall, reducing hydrogen bonding with water and bulking the cell wall back to its green volume. The sorption of both primary and secondary water are reduced. Dimensional stability is not 100% since the water molecule is smaller than the acetyl group, therefore water can access hydroxyl sites even when the wood is fully acetylated. The equilibrium moisture content is reduced in a linear relationship to the level of acetyl content. This means that the reduction in moisture content is not dependent on where the acetylation reaction takes place in the cell wall. Resistance to fungal attack increases as the level of acetylation increases. Resistance to attack by white-rot fungus occurs at a much lower level of acetylation (7-10%) than that to brown-rot fungal attack (17-19%). The cell wall moisture content may be too low at high levels of acetylation to support fungal attack, therefore initial colonization does not take place.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies