Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on corn starch filled poly (styrene-co-butyl acrylate) latex reinforced polyester nonwoven fabric composites

Tytuł:
Studies on corn starch filled poly (styrene-co-butyl acrylate) latex reinforced polyester nonwoven fabric composites
Autorzy:
Satheesh Kumar, M. N.
Siddaramaiah
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
polyester nonwoven fabric
styrene-co-butyl acrylate latex
starch
composites
tensile behaviour
shape retention
włóknina poliestrowa
akrylan butylu
lateks
skrobia
kompozyty
zachowanie na rozciąganie
odporność na odkształcenie
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Poly (styrene-co-butyl acrylate) latex was prepared with a 70:30 weight ratio of styrene to butyl acrylate. Various weight percentages of cornstarch were incorporated into the prepared copolymer latex. Polyester nonwoven fabric reinforced-cornstarch-filled copolymer latex composites were manufactured by the impregnation method. The pickup ratio of latex to fabric was maintained at 3.2:1. The composites' physico-mechanical properties, percent water absorption and percent thickness swelling were studied. The manufactured cornstarch-filled composites were evaluated for their ability to retain their shape after being moulded to the desired shape by measuring the percentage area, shape retention, hardness and resilience. It was observed that the manufactured thermoplastic composite specimens retained or increased their mechanical properties up to 20 wt% cornstarch loading.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies