Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Struktura i właściwości staliwa FERMANAL

Tytuł:
Struktura i właściwości staliwa FERMANAL
Autorzy:
Binczyk, F.
Gierek, A.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
cast steel iron
microstructure
mechanical properties
density
staliwo
mikrostruktura
właściwości mechaniczne
gęstość
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono podsumowanie wyników badań nad opracowaniem odlewniczego stopu żelaza na elementy maszyn i urządzeń, o obniżonej gęstości, właściwościach paramagnetycznych oraz dobrych właściwościach wytrzymałościowych i technologicznych. Przeznaczeniem tego stopu mogą być korpusy i elementy generatorów i silników elektrycznych. Warunki te spełnia austenityczne staliwo FERMANAL zawierające od 0,5 do 1,0% C, od 20 do 30% Mn oraz od 5 do 8% Al. Badania w tym kierunku zapoczątkowano w Katedrze Technologii Stopów Metali i Kompozytów już w latach od 1976 do 1990. Badania nad udoskonaleniem technologii otrzymywania i poprawy właściwości tego gatunku staliwa zostały wznowione i będą prowadzone od początku 2006 do 2008 roku, w ramach projektu zamawianego KBN.
In this work a basic characteristic of austenitic and paramagnetic FERMANAL steel has presented. The influence of chemical composition the microstructure and mechanical properties has been discussed. A density of the cast steel is 10-15% lover than the density of conventional cast steels. After the hot improvement it has Rm 750-800 MPa and hardness 180-230 HB.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies