Tytuł pozycji:
Ekologiczne i pachnące skóry na wewnętrzne elementy obuwia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Prowadzone na świecie badania nad ulepszaniem właściwości materiałów wykorzystywanych do produkcji obuwia coraz częściej ukierunkowywane są nie tylko na poprawę ich cech istotnych z punktu widzenia komfortu użytkowania i zdrowia konsumenta, ale również na ochronę środowiska naturalnego. Wiąże się to z wykorzystywaniem przez przemysł obuwniczy materiałów bardziej przyjaznych dla środowiska, ograniczeniem toksycznych chemikaliów oraz odpadów [Jiang, 2019]. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom współczesnego świata, producenci obuwia wprowadzają na rynek coraz to nowsze modele, przy wytwarzaniu których, wzięto pod uwagę koncepcję i zasady zrównoważonego rozwoju. Ograniczenie negatywnego wpływu na planetę wiąże się z zastosowaniem w produkcji obuwia naturalnych, roślinnych barwników oraz surowców takich jak trzcina cukrowa, kukurydza, drzewa eukaliptusowe. Firmy wytwarzając elementy butów, wykorzystują do tego materiały powstałe dzięki recyklingowi np. butelek po wodzie oraz innych odpadów z tworzyw sztucznych, czy kauczuk pozbawiony sadzy.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).