Tytuł pozycji:
Wpływ wielkości ziarna na wybrane właściwości pszenicy
Celem pracy było określenie wpływu wielkości ziarna na wybrane właściwości fizyczne i chemiczne pszenicy. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że ziarna większe charakteryzują się wyższymi wartościami współczynników sferyczności oraz większą gęstością usypową. Wykazano silne zależności liniowe pomiędzy gęstością w stanie zsypnym a współczynnikami sferyczności ziarna. Wielkość ziarna miała wpływ na jego twardość wyrażoną wskaźnikiem PSI. Większe ziarna wykazywały niższe wartości tego wskaźnika. Dla badanych odmian pszenicy nie stwierdzono jednoznacznego wpływu wielkości ziarna na zawartość białka i glutenu.
The study aimed at determination of grain size on selected physical and chemical properties of wheat. The results show that the grain size has a significant influence on spherical and test weight of grain. As the grain size increased, the test and spherical weight increased, too. Strong linear dependencies were observed between the density and spherical coefficients of grain. Grain size influenced the hardness of wheat. Larger grain had a smaller hardness coefficient - PSI. The influence of the grain size on protein and gluten was different. With some varieties, as the grain size increased, the protein and gluten content decreased, but an inverse dependency was observed with other varieties.