Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of air content on thermal degradation of poly(ethylene terephthalate)

Tytuł:
Influence of air content on thermal degradation of poly(ethylene terephthalate)
Autorzy:
Rejmer, Wojciech
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
poly(ethylene terephthalate)
degradation
accelerated aging
air content
air pressure
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of these research is to investigate the air content on aging of poly-(ethylene terephthalate) (PET) preforms. Three air pressures were selected and in each pressure 5 samples were aged during 21 days in 80°C. Three samples were selected to be cut for determination of density with the use of hydrostatic method. Sample mass, Young modulus and surface roughness were measured for each sample before and after aging and differences between those parameters were presented as results. The changes of parameters may lead to a conclusion that mechanism of polymeric chain oxidation is dominant during thermal aging of PET. However aging process is not the fastest in atmospheric pressure but in lower air contents. This effect may be caused by greater evaporation of small molecule degradation products and shifting of reaction equilibrium in the direction of further decomposition.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies