Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza współczynnika lepkości dynamicznej wybranych substancji wiążących

Tytuł:
Analiza współczynnika lepkości dynamicznej wybranych substancji wiążących
Autorzy:
Grochowicz, J.
Sobczak, P.
Zawiślak, K.
Panasiewicz, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
dodatki do żywności
właściwości reologiczne
współczynnik lepkości dynamicznej
food additives
rheological properties
absolute viscosity coefficient
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono analizę współczynnika lepkości dynamicznej takich dodatków spożywczych jak: agar, guma arabska, pektyna, mączka chleba świętojańskiego. Badano roztwory wodne tych dodatków w stężeniu, jakie jest stosowane w przemyśle. Przeanalizowano również zmiany lepkości w zależności od temperatury roztworu. Spośród przebadanych substancji zagęszczających najsilniej wiążącą jest agar. Już roztwór o stężeniu 1% agaru po ostygnięciu tworzy galaretkę. Również silną substancją wiążącą jest mączka chleba świętojańskiego. Jednak roztwór ten nie zestala się, a przyjmuje postać smaru.
The coefficient of absolute viscosity was analysed for selected food additives h as agar-agar, arabic gum, pectine, carob pot flour. Water solutions of these additives were tested at the concentrations being applied in the industry. Changes of viscosity were also analysed as affected by the temperature of solution. From among the tested food thickness agar-agar was the strongest brinding agent; just 1% solution after cooling transforms into jelly. Strong brinding ability showed also the carob pod flour, however its solution does not solidify assuming the form of grease.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies