Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie materiałów mezoporowatych jako adsorbentów substancji o właściwościach przeciwutleniających

Tytuł:
Zastosowanie materiałów mezoporowatych jako adsorbentów substancji o właściwościach przeciwutleniających
Autorzy:
Moritz, Michał
Stoińska, Aleksandra
Geszke-Moritz, Małgorzata
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
krzemionka
kwasy fenolowe
flawonoidy
adsorpcja
silica
phenolic acids
flavonoids
adsorption
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przegląd literaturowy dotyczący zastosowania materiałów mezoporowatych MCM-41 i MCM-48, także modyfikowanych organicznymi grupa mi funkcyjnymi, jako adsorbentów wybranych substancji o właściwościach przeciwutleniających. Dyskutowano zastosowanie adsorbentów jako nośników służących uwalnianiu wybranych kwasów fenolowych lub flawonoidów. Przedstawiono także adsorbenty o strukturze organicznej, dla substancji o charakterze flawonoidów.
A review, with 22 refs., of the use of MCM-41 and MCM-48 mesoporous materials, also modified with org. functional groups, as adsorbents of selected substances with antioxidant properties. Adsorbents with org. structure applied to flavonoid compds. were also presented. The use of adsorbents as carriers for the release of selected phenolic acids or flavonoids was discussed.
Publikację sfinansowano ze środków MEIN (w 2024 r.) w ramach projektu nr WFB-406/S/2024 realizowanego na Wydziale Farmacji, Biotechnologii Medycznej i Medycyny Laboratoryjnej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies