Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie żywic jonowymiennych do wyodrębniania kwasów organicznych w procesach biotechnologicznych. Część II - Modelowanie pracy złoża w kolumnie

Tytuł:
Zastosowanie żywic jonowymiennych do wyodrębniania kwasów organicznych w procesach biotechnologicznych. Część II - Modelowanie pracy złoża w kolumnie
Autorzy:
Głuszcz, P.
Petera, J.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
żywica jonowymienna
procesy biotechnologiczne
kwasy organiczne
model matematyczny
wymiana masy
ion exchange resin
bioprocesses
organic acids
mathematical model
mass transfer
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono model matematyczny wymiany masy w kolumnie ze złożem jonowymiennym, sposób jego rozwiązania oraz wyniki weryfikacji doświadczalnej. Model ten zastosowano do identyfikacji parametrów pracy złoża żywicy jonowymiennej IRA67 w procesie wyodrębniania kwasu cytrynowego z roztworu pohodowlanego. na podstawie uzyskanych doświadczalnie krzywych przebicia. Uzyskano bardzo dobrą zgodność danych doświadczalnych i obliczonych.
A mathematical model of the ion-exchange process in the chromatographic column is proposed in this study. The model includes mass transfer in the liquid phase, adsorbate diffusion in sorbent pores and phase equilibrium on the sorbent pore surface. The model was applied to identify bed operation parameters in the experimental column. A very good agreement between experimental and calculated data was obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies