Tytuł pozycji:
Proces zagęszczania wysłodków buraczanych w aspekcie logistyki dostaw
Przedstawiono wyniki badań wpływu ciśnienia (od 45 do 113 MPa) na parametry procesu zagęszczania wysłodków buraczanych. Badaniom poddano wysłodki surowe oraz zawierające dodatek lepiszcza w po-staci melasy (5%) i lignosulfonianu wapnia (1%). Wykazano, iż najniższa energochłonność zagęszczania odnosiła się do zagęszczania wysłodków bez dodatku lepiszcza (wartość średnia - 11,45 J/g ). Najwyższa zaś dotyczyła wysłodków z 5% dodatkiem melasy (30,88 J/g). Stwierdzono, że najwyższą odpornością mechaniczna (2,82 MPa) charakteryzował się aglomerat wytworzony z wysłodków z dodatkiem 1% li-gnosulfonianu wapnia, zagęszczanych przy ciśnieniu 113 MPa.
This paper presents the results of analyses investigating the effect of specific piston pressure (45 to 113 MPa) and the addition of the binder as molasses (5%) and calcium lignosulphonate (1%) on the compac-tion parameters of sugar beet pulp. The lowest energy outcomes were noted during compaction of sugar beet pulp without content of binder (average 11,45 J/g) and the highest during compaction of sugar beet pulp with addition of the molasses– at about 30,88 J/g. The agglomerated sugar beet pulp with addition of the calcium lignosulphonate, with compaction pressure of 113 MPa, was shown to have the highest value of mechanical strength of about 2,82 MPa.