Tytuł pozycji:
Zmienność cech mechanicznych miąższu buraka ćwikłowego w warunkach cyklicznego obciążenia
Przedstawiono wyniki badań w postaci testu ściskania osiowego próbek tkanki miąższu buraka ćwikłowego odmiany Opolski. Na podstawie próby doraźnej wyznaczono wartość naprężenia Ϭ-niszcz, charakteryzującego wytrzymałość biologiczną; następnie przeprowadzono test histerezy odkształceń do wyznaczenia wartości stopnia elastyczności i modułu sprężystości Ec, jako wielkości opisujących badany materiał. Miarą zmienności jest różnica uzyskanych wartości dla przebiegów pierwszej i trzeciej pętli histerezy. Do wyznaczenia modułu sprężystości Ec wykorzystano równanie Clapeyrona, uzyskane wyniki porównano z obliczonymi metodą siecznej i stycznej. Podczas pierwszej pętli histerezy stopień elastyczności zawiera się w przedziale od 0,2 do 0,35, zależnie od obciążenia próbki, w trzeciej pętli odpowiednio od 0,6 do 0,72. Średnia wartość modułu Ec, charakteryzująca powrót sprężysty, jest równa 6,6 MPa. Ze względu na niezależność od obciążenia wartość ta może być przyjęta jako stała materiałowa.
The paper presents the results of the study carried out using a com-pression test for the samples of flesh red beet roots of Opolski cultivar. A breaking stress and elastic modulus (based on Clapeyron's equation) were calculated. The degree of elasticity as characteristic properties of total and elasticity strain were determined in the course of histeresis loops. The elastic modulus value in the elastic recovery phase can be accepted as a constant hysteresis material.