Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Udział objętościowy faz w mieszaninie dwufazowej gaz-ciecz przepływającej przez kanał wypełniony pianą metalową

Tytuł:
Udział objętościowy faz w mieszaninie dwufazowej gaz-ciecz przepływającej przez kanał wypełniony pianą metalową
Autorzy:
Płaczek, M.
Dyga, R.
Witczak, S.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
piana metalowa
poziomy przepływ gaz-ciecz
udział objętościowy
przepływ współprądowy
metal foam
horizontal gas-liquid flow
void fraction
co-current flow
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych udziału objętościowego gazu w przepływie dwufazowym powietrze-woda oraz powietrze-olej przez poziomy kanał wypełniony pianą aluminiową. Zbadano trzy piany o gęstości upakowania porów 20, 30 i 40 PPI. Zmiany wartości udziałów objętościowych powiązano ze strukturami prze pływu. Wyniki badań wskazują na brak istotnego wpływu parametrów strukturalnych piany metalowej na wartość udziału objętościowego faz.
The paper presents the experimental results of gas void fraction in air-water and oil-water two-phase flow through a horizontal channel filled with aluminum metal foam. Three metal foams with the pore density equal to 20, 30 and 40 PPI were examined. A change of void fraction values in given flow conditions was coupled with flow patterns. The research results indicate that there is no significant effect of metal foam structural parameters on void fraction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies