Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wyniki badań zmian kątów tarcia zewnętrznego wybranych nasion warzyw w zależności od ich wilgotności

Tytuł:
Wyniki badań zmian kątów tarcia zewnętrznego wybranych nasion warzyw w zależności od ich wilgotności
Autorzy:
Choszcz, D.
Jadwisieńczak, K.
Konopka, S.
Wierzbicki, K.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
tarcie zewnętrzne
nasiona
seler
pietruszka
marchew
podłoże
stal
neralit
aluminium
wilgotność nasion
sliding friction angle
seeds
celery
parsley
carrot
seed moisture content
inclined plane
steel
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań zmian kątów tarcia zewnętrznego nasion selera, pietruszki oraz marchwi po podłożu z neralitu 581, stali St3 oraz aluminium w zakresie zmian wilgotności względnej nasion od 8,94 do 24,75%. Kąty tarcia określono dla pojedynczych nasion (na równi o regulowanym kącie nachylenia) oraz dla partii danego gatunku (przyrząd Żeligowskiego). Stwierdzono, że wraz ze wzrostem wilgotności wzrasta wartość kąta tarcia zewnętrznego dla danego gatunku nasion oraz rodzaju tworzywa. Wyprowadzono równania regresji opisujące zmianę wartości kąta tarcia zewnętrznego w zależności od wilgotności nasion dla każdego gatunku nasion i rodzaju tworzywa z uwzględnieniem metody ich pomiaru.
The changes of sliding friction angles on the neralit 581, St 3 steel and aluminium foundation were determined for celery, parsley and carrot seeds as affected by they different moisture content ranging from 8.94 to 24.75%. The friction angle were measured for single seeds (on the plane of adjusted inclination angle) and for the batch of seeds (Żeligowski’s apparatus) of each species. It was found that with increasing moisture content rose the value of sliding friction angle for all seed species and kinds of inclined plane material. Regression equations were derived that describe the change of sliding friction angle depending on the moisture content of seeds for each species and the material of inclined plane, considering the method of measurement.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies