Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ewaluacja energetycznego wykorzystania substancji odpadowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz wpływu na środowisko procesów ich współspalania z paliwami kopalnymi

Tytuł:
Ewaluacja energetycznego wykorzystania substancji odpadowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz wpływu na środowisko procesów ich współspalania z paliwami kopalnymi
Autorzy:
Wandrasz, A. J.
Pikoń, K.
Bogacka, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
odpady zwierzęce
odpady roślinne
paliwa formowane
odnawialne źródła energii
paliwo kopalne
animal waste
vegetable wastes
formed fuels
renewable energy source
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono obszerne wyniki doświadczalnych badań wykorzystania substancji organicznych jako składnika paliw formowanych, ich spalania i współspalania oraz wpływu na emisję. Przedstawiono również wyniki ewaluacji wpływu na środowisko naturalne procesów współspalania odpadów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z paliwami kopalnymi. Analizę wykonano zgodnie z metodologią CML 2001. Wyniki przedstawiono w 6 kategoriach wpływu.
Two com. mixts. of meat-bone meal and rape straw were fired optionally in blends (10%) with a bituminous coal to study hazardous emissions in the flue gas. The addn. of the biomass mixts. to the coal resulted in a substantial increase in the CO, SO2, NO and org. matter emissions after firing the fuels. The calorific value of the biomass mixts. was also lower than that of the coal.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies