Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kwas octowy - składnik żywności funkcjonalnej

Tytuł:
Kwas octowy - składnik żywności funkcjonalnej
Autorzy:
Antolak, H.
Kręgiel, D.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
octy
herbata kombucha
żywność funkcjonalna
vinegars
kombucha tea
functional food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Produkty zawierające kwas octowy mogą stanowić interesujący rodzaj żywności funkcjonalnej, zdobywającej uznanie w oczach konsumentów. Tradycyjny ocet należy do produktów otrzymywanych na drodze dwustopniowego procesu: fermentacji alkoholowej, a następnie utlenienia alkoholu przez bakterie kwasu octowego. Szczególne znaczenie zdrowotne przypisuje się octom winnym, produkowanym w krajach słynących z tradycji winiarskich, octom ryżowym stanowiącym przyprawy w krajach azjatyckich oraz octom owocowym szczególnie popularnym w krajach afrykańskich. Stosowanie produktów zawierających octy w codziennej diecie niesie za sobą wiele korzyści, od poprawy metabolizmu, zmniejszenia łaknienia, po obniżenie ciśnienia krwi, a nawet ograniczenie zachorowań na nowotwory.
Products containing acetic acid may constitute an interesting kind of functional foods, getting recognition in the eyes of consumers. Traditional vinegar is the product, obtained by a two-step process: the alcoholic fermentation followed by biosynthesis (alcohol oxidation) using acetic acid bacteria. Particular health relevance is attributed to wine vinegars, produced in the countries famous for the tradition of winemaking, and to rice vinegars constituting the spices in Asian countries, and to fruit vinegars, being especially popular in African countries. Application of the products containing vinegars in daily diet brings many benefits, from improving the metabolism, decrease of appetite and lowering of blood pressure, and even limitation the incidence of cancer.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies