Tytuł pozycji:
Analysis of rheological properties of potato starch pastes as a potential binding liquid in the granulation process
The paper presents an assessment of rheological properties of commercial potato starch pastes as a binding liquid source in the process of granulation of single and multi-component loose materials using by Carreau-Yasuda model Based on the obtained results, it was found that high viscosity values of starch pastes and significant stiffness of their internal structure are not a guarantee of resistance of this structure to external forces, and may also reduce the efficiency of the granulation process itself.
W pracy przedstawiono ocenę właściwości reologicznych kleików komercyjnej skrobi ziemniaczanej, jako źródła stanowiącego ciecz wiążącą w procesie granulacji jedno i wieloskładnikowych materiałów sypkich poprzez zastosowanie modelu Carreau-Yasudy. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wysokie wartości lepkości kleików skrobiowych i znacząca sztywność ich struktury wewnętrznej nie są gwarancją odporności tej struktury na działanie sił zewnętrznych, mogą ponadto obniżać efektywność samego procesu granulacji.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).