Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiary parametrów powietrza w komorze składowej chłodni marchwi. Wyniki wstępne

Tytuł:
Pomiary parametrów powietrza w komorze składowej chłodni marchwi. Wyniki wstępne
Autorzy:
Kołodziejczyk, M.
Butrymowicz, D.
Karwacki, J.
Przybyliński, T.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
parametry powietrza
komora składowa
chłodnia marchwi
air parameters
storage chamber
cold storage for carrots
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wstępne wyniki pomiarów parametrów powietrza w komorze przechowalniczej marchwi z chłodnicą wentylatorową wykonane dla trzech warunków załadowania. Pomiar I wykonano w komorze załadowanej jedynie dwoma rzędami pustych skrzynek przy wyłączonej funkcji chłodzenia chłodnicy. Pomiar II - w komorze wypełnionej dwoma rzędami skrzynek z marchwią. Pomiar III - w komorze załadowanej całkowicie, w normalnych warunkach przechowywania. Ciasne upakowanie wnętrza, nieustalony i turbulentny charakter przepływu oraz zmienna w czasie praca chłodnicy - to najważniejsze czynniki warunkujące dokładność pomiarów. Zbadano ich wpływ na uzyskiwane wyniki oraz określono niepewność pomiarów. Sformułowano zalecenia dotyczące kierunków modelowania numerycznego zjawisk cieplno-przepływowych występujących w komorach składowych warzyw.
Preliminary results of humid air parameters in a carrot cold storage chamber in three types of load and room arrangements are presented in this paper. Case # 1 - in the chamber with only two rows of empty plastic boxes for vegetables without cooling, Case # 2 - with the load of carrots placed in two rows of boxes in a cold room. Case # 3 - in a completely loaded chamber of carrots in normal storage conditions. The effects of the most important factors: a tightly loaded chamber, non-stationary and turbulent How, and unsteady operating conditions of a cooling unit on the accuracy of measurements and measurement uncertainty were investigated in this paper. Recommendations towards the methods of numerical modeling of the flow in a cold storage room were also formulated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies