Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena toksyczności wybranych pyretroidów dla mokórek drożdży Saccharomyces cerevisiae metodą barwienia

Tytuł:
Ocena toksyczności wybranych pyretroidów dla mokórek drożdży Saccharomyces cerevisiae metodą barwienia
Autorzy:
Krzepiłko, A.
Święciło, A.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
drożdże
pyretroidy
barwienie
yeast
pyrethroids
staining
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Testy mikrobiologiczne są powszechnie stosowane do oceny toksyczności pestycydów. W prezentowanej pracy zastosowano wybrane metody barwienia komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae do oceny toksyczności pyretroidów. Dodatek do hodowli pyretroidów powoduje wzrost liczby komórek wybarwionych błękitem metylenowym i safranią, co sugeruje uszkodzenie błony komórkowej. Stwierdzono, że liczba wybarwionych komórek wzrasta wraz z zastosowaną dawką pyretroidu. Pyretroidy wpływają na stan metaboliczny komórek, co potwierdzono za pomocą barwienia Live-Dead. Wraz ze wzrostem stężenia pyretroidu spada liczba komórek aktywnie metabolizujących, natomiast zwiększa się liczba komórek martwych i osłabionych, o małej aktywności metabolicznej. Barwnik RedoxSensor Red stosowany do badania potencjału oksydoredukcyjnego komórek jest także przydatny do określenia toksyczności badanych pestycydów. Po inkubacji z pyretroidami intensywność fluorescencji słabnie, co sugeruje zaburzenie homeostazy redoks w komórkach drożdży. Przeprowadzone barwienia komórek drożdży mogą być stosowane jako szybki, wstępny test pozwalający określić toksyczność pyretroidów.
Microbiological assays are commonly used to assess the toxicity of pesticides. In this study selected methods for staining Saccharomyces cerevisiae yeast cells were used to assess the toxicity of pyrethroids. Adding pyrethroids to a culture causes an increase in the number of cells stained with methylene blue or safranin, which suggests damage to the cell membrane. The number of stained cells was found to increase with the amount of pyrethroid applied. Pyrethroids affect the metabolic state of cells, which was confirmed using Live-Dead staining. As pyrethroid concentration is increased, there is a decrease in the number of meiabolically active cells and an increase in the number of dead ones and weakened ones with low metabolic activity. RedoxSensor Red stain, used for testing the redox potential of cells, is also useful for determining the toxicity of these pyrethroids. After incubation with pyrethroids fluorescence intensity decreases, which suggests a disturbance of redox homeostasis in the yeast cells. These methods of staining yeast cells can be used as quick preliminary tests for determining the toxicity of pyrethroids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies