Tytuł pozycji:
Nanocząstki wykorzystywane w celu poprawy właściwości fizycznych kompozytów polimerowych stosowanych jako materiały opakowaniowe do żywności
Artykuł jest przeglądem literatury dotyczącej wykorzystania różnego rodzaju cząstek nanonapełniaczy do wytwarzania polimerowych kompozytów stanowiących materiał do opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zastosowanie nanokompozytów zawierających napełniacze, takie jak: krzemiany warstwowe, nanowzmacniacze celulozowe lub nanorurki węglowe, a także nanocząstki krzemionki lub nanokryształy skrobi, umożliwia wytworzenie materiałów opakowaniowych wykazujących większą wytrzymałość mechaniczną i barierowość, a także polepszone inne właściwości fizyczne.
This paper is a literature review concerning the application of various types of nanoparticles in the manufacture of polymer composites, which are used in packaging materials intended to come into contact with food. The use of nanocomposites containing only a few weight percent of the fillers such as layered silicates, cellulose nanowhiskers, carbon nanotubes, silica nanoparticles or starch nanocrystals, can improve the mechanical, barrier and other physical properties of packaging materials.