Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) w doborze profilu temperatury wytłaczania formującego izolacji i powłok kablowych

Tytuł:
Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) w doborze profilu temperatury wytłaczania formującego izolacji i powłok kablowych
Autorzy:
Gryzińska, Aneta
Dawidek, Katarzyna
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
wytłaczanie
izolacja kablowa
powłoka kablowa
profil temperatury
metody termiczne
DSC
polimery
PVC
extrusion
cable insulation
cable sheath
temperature profile
thermal methods
polymers
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) w celu doboru optymalnego profilu temperatury dla procesów wytła czania formującego izolacji i powłok kablowych. DSC jako użyteczne narzędzie badawcze pozwala na precyzyjne określenie kluczowych parametrów termicznych polimerów stosowanych w produkcji kabli, takich jak temperatura zeszklenia (Tg ), szacowany zakres temperatury płynięcia (Tf ) i temperatura degradacji (Td ). Na podstawie uzyskanych danych z DSC możliwe jest zbudowanie modelu termicznego procesu wytłaczania, umożliwiając określenie optymalnych temperatur w po szczególnych strefach wytłaczarki.
A sample of PVC was analyzed using DSC to det. thermal parameters such as glass transition temp., flow temp. range and degradation temp. Based on the detd. parameters, the optimum temp. in individual extruder zones for the polymer were selected.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies