Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Utrzymanie reżimu temperaturowego i płukanie instalacji jako działania wspomagające redukcję zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Legionella

Tytuł:
Utrzymanie reżimu temperaturowego i płukanie instalacji jako działania wspomagające redukcję zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Legionella
Autorzy:
Matuszewska, R.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
instalacje wodociągowe
reżim temperaturowy
reżim przepływu
Legionella
plumbing system
temperature regime
flow regime
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bakterie z rodzaju Legionella są często wykrywane w systemach dystrybucji wody, zwłaszcza w instalacjach ciepłej wody. Występowaniu tych bakterii sprzyjają między innymi: zbyt niska temperatura wody ciepłej, obecność osadu, korozja, biofilm, zastoiny wody. Systematyczna kontrola temperatury wody w punktach kontrolnych (np.: podgrzewacz wody, cyrkulacja, reprezentatywne punkty czerpalne) w systemach dystrybucji wody zimnej i ciepłej w budynkach oraz reżim przepływu wody powinny być stałymi elementami zarządzania instalacjami. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury wody ciepłej (> 50°C) i wody zimnej (< 20°C) oraz regularne płukanie pryszniców/kranów powinny być działaniami wspomagającymi procesy dezynfekcji oraz mającymi na celu ograniczenie występowania warunków korzystnych dla bakterii Legionella.
Bacteria of Legionella genus are often detected in domestic water systems, especially in the hot water system. The low temperature of hot water, presence of sludge, corrosion, biofilm and stagnation of water promote the presence of these bacteria. Systematic control of water temperature at control points (f. e.: water heater, circulation, representative points of use) in water distribution systems and flow regime should be a fixed part of domestic water systems management. Maintaining a suitable hightemperature of hot water (> 50°C) and low temperature of cold water (< 20°C) and regular shower / taps flushing should be supportive measures of disinfection process aimed at reducing the occurrence of favorableconditions for Legionella bacteria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies