Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wybranych technologii cięcia blach powlekanych stosowanych do produkcji kanałów wentylacyjnych

Tytuł:
Analiza wybranych technologii cięcia blach powlekanych stosowanych do produkcji kanałów wentylacyjnych
Autorzy:
Michalski, Dariusz
Kurp, Piotr
Kroner, Andrzej
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
cięcie
laser
cięcie laserowe
cięcie plazmowe
cięcie mechaniczne
cutting
laser cutting
plasma cutting
mechanical cutting
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszym artykule autorzy analizują technologie cięcia blach i taśm stalowych ocynkowanych wg PN-EN 10346:2015-09 [1] w gatunku DX51DZ275-M-A-C [2], o wydatku ocynku 275 g/m2. Wykorzystuje się je do produkcji różnego rodzaju kształtek wentylacyjnych prostokątnych i kanałów. Materiały o grubości w zakresie od 0,6 do 1,5 mm stosowane do produkcji muszą spełniać wymagania normy PN- -89/H-92125. Proces cięcia, czyli utraty spójności materiału, polega na mechanicznym lub cieplnym oddziaływaniu na materiał do momentu jego przecięcia lub przepalenia na całej jego grubości.
In this article, the authors analyse the technologies of cutting galvanized steel sheets and strips according to PN-EN 10346:2015-09 [1] in the grade DX51DZ275-M-A-C [2], with the galvanizing coating of 275 g/m2. They are used for the production of various types of rectangular ventilation fittings and ducts. Materials with a thickness in the range from 0.6 to 1.5 mm used for production must meet the requirements of the PN-89/H-92125 standard. The process of cutting, i.e. the loss of material consistency, consists in mechanical or thermal impact on the material until it is cut or burned through its entire thickness.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies