Tytuł pozycji:
Substancje pomocnicze w przetwórstwie – wymagania prawne i zasady stosowania w żywności
W Unii Europejskiej istnieją przepisy dotyczące stosowania substancji pomocniczych w przetwórstwie jedynie w wybranych obszarach produkcji żywności. Istniejące przepisy prawne przytoczone w artykule, wytyczne Komisji Europejskiej oraz dokumenty Kodeksu Żywnościowego mogą być pomocne przy podejmowaniu decyzji, czy substancja zastosowana w danym procesie technologicznym może być uznana za substancję pomocniczą w przetwórstwie. Decyzja o kwalifikacji danej substancjijako substancji pomocniczej w przetwórstwie leży w gestii producenta danego środka spożywczego i musi być podjęta w oparciu o warunki określone w definicji substancji pomocniczej w przetwórstwie.
In the European Union, there are regulations on the use of processing aids only in selected areas of food production. The existing legal provisions cited in the article, European Commission guidelines and Codex Alimentarius documents can be helpful in deciding whether a substance used in a given technological process can be considered a processing aid. The decision to classify a substance as a processing aid is at the discretion of the food manufacturer and must be based on the conditions set out in the definition of a processing aid.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).