Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of high-frequency peening on properties of MAG-welded joints made of steel S960QL

Tytuł:
The effect of high-frequency peening on properties of MAG-welded joints made of steel S960QL
Autorzy:
Przybyła, Mateusz
Górka, Jacek
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
peening
butt joints
steel S960QL
welding method
MAG welding joints
śrutowanie
stal S960QL
metoda spawania
złącze doczołowe
spawanie metodą MAG
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study discussed in the article aimed to analyse the effect of the peening of each bead on properties of butt joints made of steel S960QL and welded using the robotic MAG welding method (135) and a ceramic backing strip. In addition, the objective of the study was to identify the effect of the peening treatment on the level of stresses. The analysis involved the comparison of three butt joints in the post-weld state (i.e. only after welding), subjected to peening (preceded by welding) and to post-weld heat treatment (stress relief annealing). The purpose of the high-frequency peening (90 Hz) of each bead was to reduce stresses in the welded joint by introducing tensile stresses into the latter. The study-related tests involved the use of a Weld Line 10 air hammer (PITEC GmBH). The tests required by the EN ISO 15614-1 standard were supplemented with measurements of stresses involving the use of the Barkhausen effect (based on a testing procedure proposed by the technology provider, i.e. the NNT company). The tests revealed that the performance of high-frequency peening following the making of each bead did not lead to the obtainment of negative results of all the tests required during welding procedure qualification concerning the plate made of steel S960QL (in comparison with test plates after welding and stress relief annealing). The interpass peening of the weld face and that of the HAZ reduced post-weld residual stresses at a distance of 15 mm away from the joint axis (in comparison with stresses measured in the specimens after welding). The test results justified the positive assessment of peening in respect of tensile stress reduction in the fusion line area and in the HAZ.
Celem badań była analiza wpływu przekuwania każdego ze ściegów na własności złącza doczołowego ze stali S960QL spawanego z wykorzystaniem podkładki ceramicznej na stanowisku zrobotyzowanym metodą 135 (MAG) oraz określenie wpływu przekuwania na poziom naprężeń. Analiza ta oparta była na porównaniu trzech złączy doczołowych w stanie po spawaniu, z przekuwaniem każdego ze ściegów oraz z przeprowadzoną pospawalniczą obróbką cieplną – wyżarzanie odprężające. Przekuwanie o wysokiej częstotliwości (90 Hz) każdego wykonanego ściegu miało na celu zmniejszenie naprężeń w złączu spawanym poprzez wprowadzenie do niego naprężeń rozciągających. Został do tego wykorzystany młot pneumatyczny Weld Line 10 firmy PITEC GmBH. Poza badaniami wymaganymi przez normę EN ISO 15614-1 wykonane zostały pomiary naprężeń z wykorzystaniem efektu Barkhausena w oparciu o procedurę badawczą dostawcy technologii – Firmę NNT. Przeprowadzone badania wykazały, że zastosowanie przekuwania o wysokiej częstotliwości po wykonaniu każdego ściegu nie wpłynęło na negatywny wynik wszystkich badań wymaganych podczas kwalifikowania technologii spawania blachy S960QL w porównaniu do płyt próbnych w stanie po spawaniu i po obróbce cieplnej – wyżarzanie odprężające. Przekuwanie międzyściegowe lica spoiny i SWC spowodowało redukcję naprężeń szczątkowych po spawaniu w odległości 15 mm od osi złącza w porównaniu do wyniku pomiaru naprężeń dla próbki w stanie po spawaniu. Pozwala to na pozytywną ocenę przekuwania w kontekście redukcji naprężeń rozciągających w obszarze linii wtopienia i SWC.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies