Tytuł pozycji:
Czynniki żywieniowe w aspekcie profilaktyki chorób układu krążenia u funkcjonariuszy służb mundurowych
Funkcjonariusze służb mundurowych popełniają wiele błędów żywieniowych, które w połączeniu ze specyfiką pracy, stresem i z innymi czynnikami mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia w tej grupie zawodowej. Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia powinna zawierać przede wszystkim owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona roślin strączkowych, ryby i produkty mleczne, a ograniczać spożycie mięsa czerwonego (zwłaszcza przetworzonego) oraz produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans i/lub sól kuchenną. Warto podkreślić, że przestrzeganie zasad zdrowej diety pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie wymaga dodatkowej suplementacji.
Uniformed services officers make many dietary mistakes, which, combined with the nature of their work, stress and other factors, may increase the risk of developing cardiovascular diseases in this professional group. The diet aimed at cardiovascular disease prevention should primarily include fruits, vegetables, whole grains, nuts, legumes, fish and dairy products, while limiting red meat (especially processed meat) and products containing saturated fatty acids and trans fats and/or table salt. It is important to emphasize that following the principles of a healthy diet ensures the provision of all essential nutrients and does not require additional supplementation.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).