Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zastosowania enzymów na poprawę wybranych właściwości wytrzymałościowych bibułki

Tytuł:
Wpływ zastosowania enzymów na poprawę wybranych właściwości wytrzymałościowych bibułki
Autorzy:
Miastkowski, Artur
Wysocka-Robak, Agnieszka
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
enzym
właściwości wytrzymałościowe
masa celulozowa z drewna iglastego
masa celulozowa z drewna liściastego
enzyme
strength properties
bursting strength
softwood pulp
hardwood pulp
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zbadanie wpływu dodatku enzymu do masy włóknistej na poprawę właściwości wytrzymałościowych gotowego wyrobu. Dodatkowy aspekt to sprawdzenie możliwości uzyskania oszczędności energetycznej przy zastosowaniu tego rodzaju dodatków. Badania przeprowadzono podczas produkcji bibułki w warunkach przemysłowych. Wytwarzano ją z masy papierniczej, w skład której wchodziły włókna długie oraz krótkie. Enzym dodawano do hydropulpera na samym początku procesu technologicznego. Wyniki uzyskane podczas badań wskazują, iż zastosowanie enzymu wpływa na poprawę właściwości wytrzymałościowych gotowego wyrobu, a dodatkowo pozwala na redukcję zużycia energii elektrycznej.
The aim of the study was to investigate the effect of adding an enzyme to the pulp on the improvement of the strength properties of the finished product. An additional aspect was to check the possibility of achieving energy savings with the use of this type of additives. The tests were carried out under industrial conditions during the production of tissue paper. It was made of paper pulp consisting of long and short fibers. The enzyme was added to the hydropulper at the very beginning of the technological process. The results obtained during the tests indicate that the use of the enzyme improves the strength properties of the finished product, and additionally allows to reduce electricity consumption.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies